KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE KALEM VE KALEM ÇEŞİTLERİ

Kırtasiye ürünleri hayatımızın birçok noktasında kullandığımız araç-gereçlerden oluşmaktadır. Bu ürünlerin başında çeşitli türde kalemler gelmektedir. Tükenmezinden kurşun kalemine, uçlusundan boya kalemine kadar çok sayıda kalem çeşitleri, birçok alanda kullandığımız Kırtasiye ürünlerindendir. Bu yazıda evde, okulda ve ofis gibi birçok alanda çok sık kullandığımız kalem çeşitlerini ele alacağız. 

Gündelik Hayatta En Çok Kullanılan Kalem Çeşitleri

Eğitim ve iş hayatının yanında, günlük hayatın diğer alanlarında da sıklıkla ihtiyaç duyduğumuz kırtasiye ürünlerinin başında kalemler gelmektedir. Bu kalem çeşitlerinin başında gelenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • kurşun kalem
  • versatil kalem
  • tükenmez kalem
  • dolma kalem
  • roller (jel) kalem
  • fosforlu kalem
  • tahta kalemi
  • boya kalemi

Kurşun Kalem

Okul başta olmak üzere, her yerde kullandığımız kalem çeşitlerinin başında kurşun kalem gelmektedir. Yazı yazarken, silgi aracılığıyla kolaylıkla hatalarınızı düzeltmenizi sağlar. Bu açıdan hesap yaparken, taslak ve liste hazırlarken her an el altında olması gereken bir araçtır. Kurşun kalemlerin çeşitleri, uç kalınlıklarına göre değişebilmektedir. Gündelik hayat içerisinde F, HB ve B kalem türleri sıklıkla kullanılmaktadır. H ve B türündeki kalemler numaralarına göre farklı alanlarda kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, kara kalem resim çalışmalarında ihtiyaca göre 9H’den H’ye kadar ya da B’den 9B’ye kadar birçok kalınlıkta kurşun kalem kullanılmaktadır. 

Versatil Kalem (Uçlu Kalem)

Özellikle öğrenciler arasında kullanımı oldukça yaygın kalem çeşitlerindendir. Farklı uç kalınlıklarında kullanıma imkan sağlamaktadır. Kurşun kalemle kıyaslandığında, yazı yazma ve not almada kullanımı daha rahattır. Bu kalemleri tercih ederken tutuşunun iyi olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Bununla birlikte ucu sık sık kırılmayan kalemler ve güvenilir markalar tercih edilmelidir.

Tükenmez Kalem 

Kullanımı en yaygın olan kalem çeşitlerindendir. Her kesimden kişinin, en çok tercih ettiği kalem türüdür. Genellikle siyah, mavi ve kırmızı çeşitleri olan bu kalem türünün, yakın zamanda bu renk çeşitliliği artmıştır. Bununla beraber farklı uç kalınlıklarında da bulunmaktadır. Piyasada en çok tercih edilen markalar arasında Faber Castell ve Bigpoint sayılabilir.

Dolma Kalem

Genellikle daha resmi işlemlerde kullanılan bir kalem türüdür. İmza ve kaligrafik yazılar için oldukça uygun bir kalem çeşididir. Geleneksel olarak mürekkep kullanarak kullanılan dolma kalemler, günümüzde artık kartuş seçeneğiyle daha geniş bir kullanım alanına sahip olmuştur. Yazım tekniği ve kalemin özelliğinden dolayı, mektup, imza, resmi yazışmalar gibi alanlarda daha iyi bir etki bırakmak için tercih edilmektedir.

Roller (Jel) Kalem 

Dolma kalem ve tükenmez kalemin özelliklerini bir araya getirebilen bir kalem türü olduğu için sıklıkla tercih edilen ürünler arasında sayılabilmektedir. Dolma kalemden, mürekkebiyle akışkan ve yumuşak bir yazım özelliğini, tükenmez kalemden ise rahat tutuş ve uzun ömürlü olma özelliğini alarak kendine kalem çeşitleri arasında farklı bir yer edinmiştir. Kısaca, tükenmez kaleme göre daha estetik bir yazım stili kazandırırken, dolma kaleme göre daha kolay kullanışlı ve daha uygun fiyatlı bir seçenektir.

Fosforlu Kalem

Okul ve iş alanında kullanımı oldukça geniş bir kalem türüdür. Üretiminde kullanılan fosfor sayesinde parlak bir görüntü vermektedir. Bu nedenle işaretlemelerde ve metinlerdeki önemli yerleri belirginleştirmekte oldukça uygun bir araçtır. Günümüzde farklı uç kalınlıkları ve farklı renkleriyle kolay ulaşılabilen Kırtasiye ürünlerindendir.

Tahta Kalemi 

Kullanım alanı olarak genellikle okulları ve iş toplantılarını gösterebiliriz. Bu alanlar için özel üretilmiş tahtalara, bu kalemler aracılığıyla yazı yazarak ya da çizim yaparak sunum yapmak oldukça pratik bir işlemdir. Okullarda kara tahta ve tebeşir kullanımının da önüne geçerek, hem yazmada hem de silmede daha büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu nedenle günümüzde kullanımı oldukça yaygındır.

Boya Kalemi

Piyasada bugün onlarca çeşit boya kalemi bulunmaktadır. Bu çeşitler kalemlerin içerdikleri boya türüne göre sınıflandırılmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kuru Boya Kalemleri: Ahşap ve yoğun pigment çekirdeğinin birleşiminden oluşmaktadır. Okullarda en çok tercih edilen türlerdendir. Her tür boyama aktivetisinde kullanıma uygundur.
  • Sulu Boya Kalemleri: Geleneksel sulu boya ve fırça kullanımına göre daha rahat bir kullanımı vardır. Su bazlı olan bu kalemler, resme yeni başlayanların ve çocukların kullanımı için tercih edilebilir.
  • Pastel Boya Kalemleri: Saf pigmentten üretilen bir tür boya kalemidir. Kendi aralarında yumuşak, sert, yağlı gibi çeşitleri bulunmaktadır.