KIRTASİYEDE OKUL ALIŞVERİŞİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kırtasiyeler, günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. Ev, okul, büro ve benzeri için gerek duyduğumuz araç ve gereçlerin birçoğunu kırtasiyeler aracılığıyla karşılayabilmekteyiz. Bu yazıda kırtasiye  okul alışverişi yaparken göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan bahsedeceğiz.

Okul Alışverişinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Liste hazırlamak: Kırtasiyeden alınacakların eksiksiz bir listesini hazırlamak, alışverişe gittiğinizde sizi gereksiz şeylere bakarak vakit harcamaktan alıkoyacağı gibi, ihtiyaç duyduğunuz ve asıl almayı planladığınız araç ve gereçleri unutmanızı da engelleyecektir.
  • Dayanıklı malzemeleri tercih etmek: Alacağınız araç ve gereçlerin, özellikle okul alışverişinde alınacak malzemeleri çocuklar kullanacağı için bunların sağlam yapıda olması önemlidir. Çabuk bozulacak veya çabuk kırılacak malzemelerin tercih edilmemesi hem ekonomik olarak hem de kişinin zarar görmemesi açısından daya uygun bir davranış olacaktır. Dayanıklı malzemeler sizleri güvende tutarak, satın aldığınız ürünleri uzun süre boyunca kullanmanızı sağlamış olur.
  • Sağlık malzemeden yapılan ürünleri tercih etmek: Yine özellikle çocuklar için yapılan okul alışverişinde, aldığınız ürünlerin sağlığı tehdit etmemesi, sağlık açısından güvenilir olması önemlidir. Kanserojen içerikleri olan ürünler yerine zararsız ve daha doğal malzemelerden üretilmiş ürünleri tercih etmek yerinde olacaktır.
  • Araç-gereçlerin yedeğini almak: Kalem, silgi, kalem ucu vb. gibi çocukların çabuk kaybettiği veya çabuk biten ürünlerden fazla sayıda almak, malzemesiz kalmanın önüne geçer. Bu tip ürünlerin evde fazladan bulunması yapılacak işlerin aksamasının önüne geçer.
  • Öğretmenlerin önerilerini dinlemek: Defter, kitap, boya kalemleri tarzı okul alışverişi ürünlerinin alımında öncelikle ilgili öğretmenlerle görüşülmeli, bu araç ve gereçler ihtiyaca göre temin edilmelidir.
  • Uygun araç ve gereci edinmek: Özellikle okul çantası ve beslenme çantası alırken çocuğun vücut yapısına ve ürünlerin kullanışlı oluşuna göre tercih yapılmalıdır. Örneğin çantanın ağırlığı, büyüklüğü, kaç cepten oluştuğu, yağmur suyunu geçirip geçirmediği gibi detaylara önem verilmelidir. Yine dayanıklılık ve ürün malzemesinin sağlıklı olup olmadığına da dikkat edilmelidir.
  • Bilinen markaları tercih etmek: Bilinen markalar her zaman için daha güven vericidir. Herhangi bir sorun yaşandığında üretici firmaya ulaşmak daha kolaydır. 

Çanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kırtasiyelerden yapılan okul alışverişinde satın alınacak ürünlerin başında çanta, beslenme çantası ve suluklar gelmektedir. Bu ürünler, genellikle uzun süreli kullanıldığı için, alınırken dikkat edilmesi gereken materyallerin başında gelmektedir. Bu ürünleri alırken gözden kaçırılmaması gereken detaylar vardır:

  • Güvenilir markalar tercih edilmelidir. Malzemelerin yapımında ne kullanıldığını bildiğiniz ürünleri seçmek, çocukların sağlığı için oldukça önem taşımaktadır.
  • Seçilen ürün ve malzemelerde ‘Zararlı maddeler içermez.’ gibi ifadelerin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca ürünlerde TSE ve CE damgası olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. TSE (Türk Standartları Enstitüsü) damgası, bir ürünün Türkiye standartları içerisinde, sağlık ve çevre için uygun olup olmadığını belirleyen bir damgadır. CE damgası ise bir ürünün Avrupa standartlarına uygun olup olmadığını gösteren işarettir. Bu damgaların kontrolü yapılmalı, kesinlikle sertifikalı ürünler tercih edilmelidir.
  • Sadece çanta ağırlığının 1 kg.dan fazla olmasına dikkat edilmelidir. Daha hafif çantalar bir takım sorunlara neden olmaktadır.
  • Omuzdan, çift askılı çantaları seçmek, çocuk için daha ergonomik olacaktır. Bu şekilde ağırlık daha iyi dengelenir ve çocuğun iskelet gelişimine zarar vermez.
  • Alınan çantanın çocuğun bedenine tam oturduğuna dikkat etmek gerekmektedir. Gereksiz büyüklükteki çantalar çocukları zorlar ve omurga gelişiminde bazı olumsuzluklara neden olabilmektedir.
  • Çantaların arka kısımlarının daha kalın ve yumuşak olmasına dikkat edilmelidir, böylelikle çantada taşınan materyaller çocuğun sırtını rahatsız etmeyecek ve konforlu bir taşıma deneyimi sunacaktır.
  • Suluk ve beslenme çantası gibi gıda taşınan araç ve gereçlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı ürünleri tercih edilmesi önemlidir. Bu araç-gereçlerin yapımında sağlık için zararlı malzemelerin kullanılmamış olması gerekmektedir. Çocuklar için daha sağlıklı bir seçim için bu hususa dikkat etmek yerinde bir davranış olacaktır.
  • Çantalarda en az iki adet göz bulmasına özen gösterilmelidir. Çantanın kullanışlı olması bakımından cep sayısı önemlidir.
  • Alınacak çanta, beslenme çantası ya da suluğun yeterli boyutta olmasına dikkat edilmelidir. 
  • Alınacak ürünün mutlaka kolay taşınabilir olması gerekmektedir. Okul alışverişi yaparken bu husus da göz önünde bulundurulmalıdır.